לקריאה בעברית

View in English

Image
 

חברות וחברים יקרים,

בעוד שבוע עומד להיכנס לתוקף נוהל שערורייתי של משרד הביטחון שמאיים לבודד מן העולם את החברה הפלסטינית שבגדה המערבית. "נוהל כניסה ושהייה של זרים" יכתיב מי יוכל לבוא לגדה המערבית כדי לעבוד, ללמוד, ללמד, להתנדב או לבקר שם מכל סיבה שהיא, וכמה חודשים, אם בכלל, הוא יוכל להישאר בגדה ברצף. מדובר בנוהל מפורט בן 97 עמודים ואינספור הוראות, באמצעותו, הצבא הישראלי בעצם לוקח לעצמו את הסמכות לקבוע איזה גופים פלסטיניים יוכלו ליהנות מקשר עם אנשים מחו"ל ובאיזה תנאים, וזאת בלי שום קשר לשיקולי ביטחון, ובניגוד בוטה לטובת האוכלוסייה הכבושה שהצבא מחוייב לשמור על זכויותיה.

בין היתר, ועל קצה המזלג, הנוהל קובע:

  • את מי יהיו רשאיות האוניברסיטאות בגדה להעסיק כמרצים ולכמה זמן (רק כאלו שהצבא יקבע שהם "מרצים מצטיינים" ב"תחומים חיוניים");
  • אלו אנשי מקצוע מחו"ל יהיו רשאיות חברות ותעשיות פלסטיניות להעסיק (בכפוף ל"תחומי העיסוק הנדרשים" שמגדיר הצבא);
  • וכמה ואלו סטודנטים זרים יוכלו ללמוד בגדה (150 מדי שנה, בכפוף לסינון בקונסוליות ישראל בארצם).

מה שאין בנוהל חשוב לא פחות ממה שיש בו: אין לבתי ספר בגדה אפשרות לקבל עובדים ומתנדבים מחו"ל; אין לאמנים ולספורטאים אפשרות לקבל ויזה לגדה, וגם ביקורי משפחה מורחבת אינם אפשריים. מי שמחזיק בדרכון ירדני, מרוקאי או מצרי בכלל לא יכול להיכנס לגדה לפי הנוהל החדש (אלא במקרה הומניטארי כהגדרת הצבא, וזאת בכפוף לנוהל אחר, מצומצם ומחמיר עוד יותר). מי שמחזיק בשני דרכונים – ירדני ואירופאי למשל – ייחשב לירדני ולא יוכל כלל ללמוד, לעבוד, להתנדב או ללמד בגדה.

בשבוע שעבר המוקד להגנת הפרט הגיש עתירה דחופה למנוע את כניסתו לתוקף של הנוהל עד שישונה מן היסוד, וזאת באמצעות עורכי הדין יותם בן הלל וליאורה בכור. לצדנו עתרו 19 אנשים שחייהם ישובשו קשות אם הנוהל יכנס לתוקף, בהם:

  • ארבע משפחות בהן אחד מבני הזוג הוא אזרח של ארה"ב, קנדה, ירדן או האיחוד האירופי, ובשל כך מנועים בני המשפחה מלחיות יחד בגדה המערבית.
  • באסם חורי, יו"ר חברת Pharmacare, מספקיות התרופות המובילות בשטחים המייצאת גם לחו"ל, שהנוהל ימנע ממנה לקבל ויזות עבור טכנאים מומחים, אנשי בקרת איכות ומשקיעים זרים. לא רק שייגרם לחברה נזק של מיליונים, יש גם חשש סביר שהחברה תקרוס.
  • ד"ר בן תומסון, רופא כליות מקנדה, שלא יוכל להמשיך להפעיל את הפרויקט שלו להכשרת רופאים פלסטינים, כי לפי הנוהל, משרד הבריאות הפלסטיני לא יוכל להזמין אותו לשטחים. גם אם ד"ר תומסון יוכל איכשהו להגיע להתנדב בגדה, הנוהל יכפה עליו לעשות זאת לסירוגין – שנה כן, שנה לא – ובעצם יביא לטרפוד הפרוייקט.

לצד הפנייה לבג"ץ, אנו פועלים גם בערוץ הדיפלומטי, וקוראים לממשלות לפעול נגד אפליית אזרחיהן כמו גם נגד הפגיעה הקשה בחברה הפלסטינית.

בברכה,

sig

ג'סיקה מונטל
מנכ"לית המוקד להגנת הפרט

 

 

 
 
תמיכה בפעילותנו
אנו זקוקים לתמיכתכם כדי להמשיך להעניק סיוע משפטי בחינם לפלסטינים תושבי השטחים הכבושים, וכן לפעול לשינוי מדיניות במטרה להביא שיפור נרחב במצב זכויות האדם בשטחים.
לתרומה  
 
 
שתפו:
 
 
   
 
 
 
עדיין לא נרשמתם לרשימת הדיוור שלנו? הצטרפו עכשיו
footer image