המוקד להגנת הפרט - צו על תנאי בעתירה לאפשר כניסה לישראל לשם בדיקה רפואית במסגרת תביעה נזיקית: בג"ץ הורה למדינה לנמק סירובה להכניס לישראל נער פלסטיני, אשר נורה על ידי חיילים בהיותו בן 14 בחצר בית ספרו. מטרת כניסתו לישראל היא קיום בדיקה רפואית הדרושה להוכחת נזקו במסגרת תביעה שהגיש. הסירוב מהווה חסם נוסף בפני מימוש זכות הגישה לערכאות של פלסטינים שנפגעו על ידי כוחות הביטחון המבקשים לתבוע את נזקיהם
חזרה לעמוד הקודם
04.04.2005

צו על תנאי בעתירה לאפשר כניסה לישראל לשם בדיקה רפואית במסגרת תביעה נזיקית: בג"ץ הורה למדינה לנמק סירובה להכניס לישראל נער פלסטיני, אשר נורה על ידי חיילים בהיותו בן 14 בחצר בית ספרו. מטרת כניסתו לישראל היא קיום בדיקה רפואית הדרושה להוכחת נזקו במסגרת תביעה שהגיש. הסירוב מהווה חסם נוסף בפני מימוש זכות הגישה לערכאות של פלסטינים שנפגעו על ידי כוחות הביטחון המבקשים לתבוע את נזקיהם

נוהל חדש שהציגה המדינה במסגרת עתירה שמנהל המוקד להגנת הפרט, מחייב פלסטינים אשר מנהלים הליכים משפטיים בישראל לממן מכיסם חברת אבטחה פרטית אם ברצונם להיכנס לישראל. זהו צעד נוסף ומשמעותי בסיכול תביעותיהם של פלסטינים אשר נפגעו מפעולות הצבא במהלך האינתיפאדה (בג"צ 11858/04 אלח'טיב נ' מפקד הצבא בגדה המערבית).
 
העותר הוא נער פלסטיני שנורה ונפצע קשה מירי חיילים בהיותו בן 14, עת שיחק בחצר בית הספר בו למד. כתוצאה מהירי הוא סובל משיתוק ביד שמאל ופגיעות נוספות. העותר הגיש תביעה נזיקית נגד מדינת ישראל. התביעה הוגשה בישראל שכן המדינה מחייבת פלסטינים שנפגעו מפעולותיה לנהל את התביעות בבתי המשפט בישראל.
 
מפקד הצבא בגדה המערבית סירב תחילה להתיר את כניסת העותר לירושלים לצורך בדיקה אצל רופא מומחה וקבלת חוות דעת רפואית, החיונית לתביעתו. בעקבות הגשת העתירה התיר המפקד הצבאי את כניסתו, ובלבד שיממן מכיסו שני מאבטחים פרטיים עם רכב אבטחה, שילוו אותו לבדיקה.
 
בדיון שנערך ביום 4.4.05, התנגדו העותרים להצעה כיוון שמדובר בפעולה שהיא בבסיס הפעילות המשטרתית; כיוון שמאבטח פרטי אינו כפוף לנורמות התנהגות מקובלות בליווי שיש בו פוטנציאל לפגיעה קשה בחירות העותר; והן בגלל המחיר הכלכלי הכבד (כ-1600 ₪ ליום ליווי אחד) – סכום מרתיע אשר פוגע בזכות הגישה לערכאות.
 
העותרים טוענים כי מדובר בצעד נוסף שנועד להקשות עוד על האפשרות של פלסטינים שנפגעו על ידי חיילים או שוטרים, שלא במסגרת לחימה, לתבוע את נזקיהם: קיצור תקופת ההתיישנות משבע שנים לשנתיים, הטלת ערובה גבוהה להוצאות, חיוב במתן הודעת נזק תוך חודשיים מיום הפגיעה ועתה – הטלת נטל כלכלי כבד בעת כניסה לישראל לצורך ההליך.
 
המדינה טוענת כי הנוהל החדש הוא סביר, וכי למשטרה אין אמצעים לערוך את הליווי.
 
שופטי ביהמ"ש העליון, הנשיא ברק והשופטות פרוקצ'יה ונאור לא קיבלו את הצעת המדינה, והוציאו צו על תנאי המחייב את המדינה להשיב לטענות העותרים תוך 14 ימים. 
  
למסמכים המשפטיים הרלוונטיים