המוקד להגנת הפרט - בעקבות עתירת המוקד להגנת הפרט הוחלט לא להאריך את תוקף צו המעצר של פלסטיני המוחזק במעצר מינהלי כשנתיים וחצי: העותר שהה במעצר חרף העובדה כי פרטים אודות פיגוע שהוא הואשם במעורבות עקיפה בו, נמסרו לביהמ"ש לראשונה על ידי הסנגוריה, ונוכח מחדלי השב"כ, בהם אי ניהול חקירה לשם אימות או הפרכת החשדות שבגינם היה העותר עצור זמן כה רב
חזרה לעמוד הקודם
19.03.2007

בעקבות עתירת המוקד להגנת הפרט הוחלט לא להאריך את תוקף צו המעצר של פלסטיני המוחזק במעצר מינהלי כשנתיים וחצי: העותר שהה במעצר חרף העובדה כי פרטים אודות פיגוע שהוא הואשם במעורבות עקיפה בו, נמסרו לביהמ"ש לראשונה על ידי הסנגוריה, ונוכח מחדלי השב"כ, בהם אי ניהול חקירה לשם אימות או הפרכת החשדות שבגינם היה העותר עצור זמן כה רב

המוקד להגנת הפרט הגיש ביום 11.2.07 עתירה לבג"ץ נגד המפקד הצבאי, שופט בית המשפט הצבאי לערעורים והשב"כ למען שחרורו ממעצרו המינהלי של פלסטיני תושב הכפר בית רימא. העותר, ללא עבר פלילי וביטחוני, נעצר באוגוסט 2004 על יסוד מידע חסוי, ובמהלך התקופה הוארך מעצרו המינהלי פעמים רבות. עד יום הגשת העתירה לא החליט המשיב מה הן החשדות שהגיעו לידיו כנגד העותר. פעם נטען כי הוא "הגה את רעיון הפיגוע", פעם כי "יזם" אותו ופעם אך "סיפק מידע". לא זו אף זו - אחת מהחלטות ביהמ"ש לערעורים התבססה על מידע שגוי אותו הציגו המשיבים, מידע השייך לעצור אחר.

במהלך תקופת מעצרו של העותר הורה בית המשפט מספר פעמים שיש לחוקרו, אולם חקירה יעילה לא נעשתה. כך למשל, נחקר העותר בידי מי שכלל לא היה בקי בחומר החסוי. הוא אף חקר את העותר בנוגע לחברות ב"תנזים" פת"ח, שעה שכל צווי מעצרו למעט הראשון טוענים לחברות בחזית העממית. בעקבות חקירות לקויות אלו החליט שופט שישב בביקורת שיפוטית ב-27.8.06 על קיצור מהותי של המעצר, והורה כי יש לחקור את העותר "על ידי חוקר הבקי בתיק ובחשדות בהם הוא חשוד באמת".

בעקבות חקירה זו שבה נאמר לעותר כי הוא חשוד במעורבות בפיגוע שבוצע בכפרו,  קיבלה ב"כ העותר ממכריה בכפר מידע מפורט בדבר אותו פיגוע. המידע כלל, בין היתר, שמות מבצעיו ועובדת מעצרם בהליכים פליליים. מידע זה היא מסרה לשופט שישב בביקורת השיפוטית על צו הארכת המעצר שהוצא נגד העותר לאחר מכן. בביקורת שיפוטית זו, הורה השופט על שחרור העותר בתאריך 13.10.06. ערעור שהגישה התביעה הצבאית על החלטה זו לווה ב"חומר מודיעיני חדש", שצץ לפתע, שנתיים לאחר המעצר המינהלי הראשוני.  בית המשפט קיבל את הערעור, וביטל את ההחלטה על שחרור העותר מהמעצר המינהלי, על אף שקבע כי מידת מעורבותו של המערער בפיגוע אינה ברורה. 

בעקבות הוצאה ואישור של צו מעצר מינהלי נוסף בביקורת השיפוטית, הוגשה ביום 11.2.07 עתירה לבג"ץ לשחרור העותר ממעצרו המינהלי או העמדתו המיידית לדין. העותר שוחרר מבלי שהעתירה הגיע לדיון בבית המשפט העליון.


לצפייה בעתירה מיום 11.2.07


לצפייה בתגובת המדינה מיום 20.2.07

נושאים קשורים