המוקד להגנת הפרט - המוקד להגנת הפרט הגיש עתירה לבג"ץ, לאפשר לאזרחי המדינה ולתושביה לבקר אצל קרובי משפחתם ברצועת עזה בחג המוסלמי אלפיטר: העתירה הוגשה לאחר התעלמות שר הביטחון והצבא מפניות המוקד להתיר את הביקור, חרף התחייבויות קודמות של המדינה בפני בג"ץ, במסגרת עתירות שהגיש המוקד בעבר באותו עניין
חזרה לעמוד הקודם
08.10.2007

המוקד להגנת הפרט הגיש עתירה לבג"ץ, לאפשר לאזרחי המדינה ולתושביה לבקר אצל קרובי משפחתם ברצועת עזה בחג המוסלמי אלפיטר: העתירה הוגשה לאחר התעלמות שר הביטחון והצבא מפניות המוקד להתיר את הביקור, חרף התחייבויות קודמות של המדינה בפני בג"ץ, במסגרת עתירות שהגיש המוקד בעבר באותו עניין

כמדי שנה לפני החג אלפיטר, מערימה המדינה קשיים על תושבי המדינה ואזרחיה המבקשים לבקר אצל קרובי משפחתם ברצועת עזה, בליווי בני זוגם וילדיהם עד גיל 18. ישראל אוסרת על תושבי עזה לצאת מרצועת עזה לשטח ישראל, ועל תושבים ואזרחים ישראלים היא אוסרת להיכנס לרצועת עזה. מסיבה זו מנותקים, כמעט לחלוטין, קשרי המשפחה בין מי שמתגוררים ברצועת עזה לבין אלו החיים בשטח ישראל. הזמן היחיד בו מתאפשר לבני המשפחה להיפגש הינו בחגים המוסלמיים או הנוצריים, אשר אותם, על פי המסורת, על המשפחה לחגוג יחד.

בשנים האחרונות מתקיימים הביקורים באורח סדיר למדי, אך  מידי שנה הם מתאפשרים רק בעקבות לחץ מצד המוקד, הנאלץ לעיתים קרובות לפנות בעתירה דחופה לבג"ץ. רק אז מתרצה המדינה ומואילה לפעול במסגרת התחייבויותיה הקודמות.

מאז האינתיפאדה השנייה, ובעקבות עתירות המוקד, גובשו קריטריונים בנוגע לכניסת ישראלים לשטחי רצועת עזה שבשליטת הרשות הפלסטינית. בהקשר של ביקורי החג, הנוהל שהוסדר בין המשיב לבין העותרת קובע כי בהיעדר מניעה ביטחונית פרטנית, מתיר המשיב את כניסתם לרצועת עזה של אזרחי המדינה ותושביה, המבקשים לבקר אצל קרובי משפחתם מדרגה ראשונה, בליווי בני זוגם וילדיהם אשר טרם מלאו להם 18 שנים, בחגים אלאדחה  ואלפיטר למוסלמים, ובחג המולד וחג הפסחא לנוצרים. עוד הוסכם, כי הביקורים לא יוגבלו לביקור אחד בשנה, וכי אדם יוכל לבקר בשני החגים כאחד, גם אם ביקר בעזה במהלך השנה בשל נסיבות הומניטריות.

ביקורים ברצועת עזה נמשכו גם לאחר יישום תוכנית ההתנתקות, ואף לאחר עליית ממשלת החמאס, בהתאם לקריטריונים שנקבעו. כך למשל, בחג הפסחא האחרון, הודיע היועץ המשפטי ברצועת עזה כי יתאפשרו ביקורי החג אצל קרובים מדרגה ראשונה, בהתאם להתחייבויות המדינה במסגרת עתירות קודמות.

לקראת החג הממשמש ובא, ביקש המוקד ביום 2.9.07 לקבל לידיו את הנוהל המסדיר את ביקורי החג. ביום 1.10.07 נודע למוקד בשיחת טלפון כי אין עדיין החלטה של שר הביטחון בעניין חג אלפיטר הקרב. לפיכך, עתר המוקד לבג"ץ ביום 3.10.07. בעתירה נטען כי המדינה חורגת מהתחייבויות קודמות שלה, ובכך פוגעת בזכות לחיי משפחה ולחופש פולחן של אזרחי המדינה ותושביה. עוד באותו יום קבע ביהמ"ש כי על המשיבים להגיש את תגובתם לעתירה עד יום 8.10.07.


לצפייה בעתירה מיום 3.10.07


לצפייה בהחלטת ביהמ"ש מיום 3.10.07

נושאים קשורים