המוקד להגנת הפרט - המוקד להגנת הפרט וארגוני זכויות אדם נוספים עתרו היום לבג"ץ בדרישה לשוב ולאפשר ביקורי משפחות אצל הכלואים העזתים המוחזקים בבתי כלא בישראל: מזה שנה מונעת ישראל ממשפחות הכלואים לבקר את יקיריהם, ללא הצדקה, ומפירה בכך זכויות יסוד של הכלואים ושל בני משפחותיהם
חזרה לעמוד הקודם
06.12.2008

המוקד להגנת הפרט וארגוני זכויות אדם נוספים עתרו היום לבג"ץ בדרישה לשוב ולאפשר ביקורי משפחות אצל הכלואים העזתים המוחזקים בבתי כלא בישראל: מזה שנה מונעת ישראל ממשפחות הכלואים לבקר את יקיריהם, ללא הצדקה, ומפירה בכך זכויות יסוד של הכלואים ושל בני משפחותיהם

בבתי הכלא בישראל מוחזקים כ-930 כלואים תושבי רצועת עזה. מזה שנה מונעת מהם ישראל ביקורי משפחות. היום, 12.6.2008, עתרו לבג"ץ 5 אסירים ובני משפחותיהם ו-10 ארגוני זכויות אדם ישראליים ופלסטיניים, בקריאה לחידושם המיידי של ביקורי המשפחות.

לפני למעלה משנה, ביטלה ישראל את ביקורי המשפחות של כלואים מרצועת עזה בבתי הכלא בישראל, בטענה כי "מאז השתלטותו הצבאית של ארגון חמא"ס על הרצועה, אין גורם פלסטיני מולו ניתן לבצע תיאום ביטחוני של התנועה במעברים, המצויים עתה בשליטתם של גורמי טרור". זאת למרות שמאז ומעולם תואמו ביקורי הכלואים באמצעות ארגון הצלב האדום הבינלאומי, המוכן להמשיך ולתאם את הביקורים וקורא לחידושם.

עניינה של העתירה אינו אך ורק ברצונם של הכלואים לראות את בני משפחותיהם ובדרישתם כי יתאפשר להם לעשות כן. זוהי גם  עתירתם של בני משפחות הכלואים: נשים שמגדלות את ילדיהן כמשפחות חד-הוריות; ילדים שגדלים ומתבגרים ללא אב; הורים שהביאו לעולם ילד או ילדה – כולם משתוקקים לראות את פניו של יקירם ולדעת את גורלו. לאור מניעתן של צורות תקשורת אחרות, הביקורים הקצרים והנדירים הם הזדמנות יחידה של בני המשפחות לחלוק עם יקיריהם הכלואים את התפתחות הילדים, שמחות משפחתיות או אסונות חלילה.

העותרים מדגישים כי הזכות לביקורי משפחה במתקני הכליאה היא זכות יסוד, הן של העצורים והן של בני משפחותיהם. זוהי זכות בסיסית, הנובעת מתפיסתו של האדם כיצור חברתי, המתקיים במסגרת משפחה וקהילה והיא מעוגנת במשפט הישראלי ובמשפט הבינלאומי. ביטול הביקורים הוא הפרה של הזכות לחיי משפחה. בית המשפט כבר קבע כי "כלל גדול בידינו, כי כל זכות מזכויות האדם באשר הוא אדם שמורה לו, גם כאשר נתון הוא במעצר או במאסר, ואין בעובדת המאסר ... כדי לשלול הימנו זכות כלשהי" (בג"ץ 337/84 הוקמה נ' שר הפנים, פסק דין ).

העותרים מבהירים כי עם כל הרצון לראות את גלעד שליט מקבל ביקורים ומשוחרר במהרה משביו, שלילת זכויות יסוד מבני אדם באופן קולקטיבי, כדי להפעיל לחץ על אנשים אחרים, הינה למעשה עשיית שימוש בכלואים הפלסטינים כקלפי מיקוח. שימוש בבני אדם כקלפי מיקוח למטרה זו נפסל בצורה חד משמעית על ידי בית המשפט העליון.

ביטול הביקורים הינו בבחינת ענישה קולקטיבית, האסורה הן במשפט הישראלי והן במשפט הבינלאומי. הארגונים - המוקד להגנת הפרט, אדמיר, בצלם, גישה, הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל, המרכז הפלסטיני לזכויות האדם, יש דין, מרכז עזה לבריאות הנפש, רופאים לזכויות אדם, DCI פלסטין - קוראים לביהמ"ש לחדש את הביקורים לאלתר במסגרת המקובלת של הסעות הצלב האדום.


לצפייה בעתירה מיום 12.6.2008