המוקד להגנת הפרט - המוקד להגנת הפרט ערער על פסק דין של ביהמ"ש לעניינים מינהליים, בעניין סירובו של משרד הפנים לאשר בקשה לאיחוד משפחות של תושבת ירושלים עם בן זוגה. הסירוב התקבל בשל מעלליהם של אֵחיו של בן הזוג, איתם אין לו קשר כלל: המוקד מדגיש כי הסירוב לבקשה מהווה פגיעה מעבר לנדרש  בזכויותיהם של המערערים
חזרה לעמוד הקודם
22.10.2008

המוקד להגנת הפרט ערער על פסק דין של ביהמ"ש לעניינים מינהליים, בעניין סירובו של משרד הפנים לאשר בקשה לאיחוד משפחות של תושבת ירושלים עם בן זוגה. הסירוב התקבל בשל מעלליהם של אֵחיו של בן הזוג, איתם אין לו קשר כלל: המוקד מדגיש כי הסירוב לבקשה מהווה פגיעה מעבר לנדרש  בזכויותיהם של המערערים

הבקשה למתן מעמד קבע בישראל שהוגשה על ידי תושבת ירושלים (המערערת) עבור בן זוגה (המערער), במקור תושב השטחים, מטופלת על-ידי משרד הפנים כבר ארבע-עשרה שנים, מאז הוגשה בשנת 1994. הבקשה לאיחוד משפחות עבור המערער אושרה בעבר, ובעקבותיה קיבל המערער, החל משנת 2001, רישיון ישיבה זמני בישראל מסוג א/5, אותו יש לחדש מידי שנה. בשלהי שנת 2006 הגישו בני הזוג בקשה נוספת, כפי שכבר עשו לא פעם בעבר, לחידוש רישיון הישיבה בישראל. אלא שבמקום שתוקף הרישיון יוארך, נדחתה הבקשה כולה, בנימוק ש"אֵחיו של המוזמן... פעילים בארגון טרור ומעורבים בפעילות אלימה".

בעקבות עתירה לגילוי ראיה שהוגשה בעניינו, ניאות משרד הפנים לציין את שמותיהם של האחים בהם מדובר, ומסר פרפראזה על המידע המיוחס להם. ה"אחים" הם אחים למחצה בלבד – בנים לאביו של המערער אך לאם אחרת. אבי המערער נישא לארבע נשים, מהן נולדו לו 21 ילדים. לשלושה מאלו מיוחס הסיכון הביטחוני (השלושה הללו אחים גם מאותה אם). העותר ומשפחתו הקרובה אף חתמו על מסמך המתכחש לאותם אחים, מכל בחינה שהיא. זאת, לאור מעורבותם של אותם אחים-למחצה בסכסוכים קשים בכפר מגוריהם. גם משרד הפנים וגם בית המשפט המחוזי, אשר בחן את המידע החסוי, מקבלים את טענת המערער, כי אינו עומד בקשר עם אנשים אלו. אם כך, הסיכון שנמצא בבסיס הסירוב לבקשה הוא כל-כולו היפותטי ותיאורטי ומבוסס על זיקת הדם (החלקית) ותו-לא.

יצוין, כי במסגרת אותה עתירה, טען לפתע משרד הפנים, כי קיים מידע, המייחס למערער עצמו "קשר עם פעילי טרור". המוקד הדגיש כי גם טענה זו איננה מייחסת סיכון ישיר למערער עצמו. כל שעולה ממנה הוא, שלמערער קשר, לא ברור, עם אנשים אשר גם אודותם לא ידוע דבר וחצי דבר. בכל מקרה, תמוה הדבר שהמידע בעניין המערער התקבל לאחר טענות המערער בדבר הקשר שאינו קיים בינו לבין אֵחיו למחצה.

עצם דחיית בקשתו של אדם בשל סיכון הנובע לא ממנו עצמו, אלא מאדם אחר, עימו הוא עומד בקשר, מהווה חריגה קשה מעיקרון האחריות האינדיווידואלית. הרחבת שולי הביטחון עוד מעבר לזה, גם למצבים בהם הוכח שלא קיימת שום זיקה בפועל והסיכון נשאר בגדר היפותזה קלושה לכל היותר – היא הרחבה שחורגת מעבר לתכלית הביטחונית ושפגיעתה בזכויות האדם היא מעבר לנדרש.

המוקד מציין, כי להחלטת משרד הפנים תוצאות קשות ומיידיות. היא איננה שוללת רק את מעמדו של המערער עצמו, אלא פוגעת בזכותה של המשפחה כולה לקיים תא משפחתי. הפגיעה קשה במיוחד לאור השנים הרבות בהן ניהלה המשפחה את חייה בירושלים. עבור המשפחה משמעות ההחלטה היא - גירוש.


לצפייה בערעור מיום 28.9.2008


לצפייה בפסק הדין בבימ"ש לעניינים מינהליים מיום 24.7.2008


לצפייה בעתירה המינהלית, עת"מ 8121/08 מיום 17.2.2008