המוקד להגנת הפרט - המוקד להגנת הפרט מחק עתירה כנגד משרד הפנים, בשל דחיית בקשות לאיחוד משפחות שהגישו אחיו ואחותו של מבצע הפיגוע בישיבת "מרכז הרב": זאת, לאחר ששלושה ימים בלבד לפני הדיון בעתירה הודיעה הפרקליטות לביהמ"ש, לראשונה, כי קיימים נימוקים אחרים לדחיית הבקשה מלבד הקירבה המשפחתית
חזרה לעמוד הקודם
05.03.2009

המוקד להגנת הפרט מחק עתירה כנגד משרד הפנים, בשל דחיית בקשות לאיחוד משפחות שהגישו אחיו ואחותו של מבצע הפיגוע בישיבת "מרכז הרב": זאת, לאחר ששלושה ימים בלבד לפני הדיון בעתירה הודיעה הפרקליטות לביהמ"ש, לראשונה, כי קיימים נימוקים אחרים לדחיית הבקשה מלבד הקירבה המשפחתית

לאחר הפיגוע בישיבת "מרכז הרב" בירושלים במרץ 2008, הודיע משרד הפנים, ביום 16.3.2008, לעותרים, על דחיית בקשותיהם לאיחוד משפחות עם בני זוגם, בגלל קרבתם המשפחתית למבצע הפיגוע. העותרים עמדו בכל הקריטריונים שנקבעו על ידי משרד הפנים לאישור הבקשות, ובמכתב הדחייה לא ציין משרד הפנים נימוק נוסף מעבר לקירבה המשפחתית למבצע הפיגוע.

ביום 23.10.2008 הגיש המוקד להגנת הפרט עתירה לביהמ"ש לעניינים מינהליים נגד הסירוב לבקשה. בעתירה טען המוקד, כי סירובו השרירותי של משרד הפנים לאשר את הבקשות אינו חוקי, מהווה ענישה קולקטיבית בגין מעשיהם של אחרים, ונובע משקולי נקם - ולמען יראו וייראו.

שלושה ימים לפני הדיון בעתירה, הגיש משרד הפנים את תגובתו לבית המשפט. שם, לראשונה, הועלו טענות ביטחוניות נגד קרובי משפחתה של אשת האח העותר, טענות המונעות, לטעמו של משרד הפנים, את אישור הבקשה. משרד הפנים סירב למסור מי הם אותם קרובי משפחה. כמו כן טען משרד הפנים, כי גם נגד בעלה של העותרת יש "חומר ביטחוני". לפיכך, נטען, לא ניתן לאשר את הבקשות שהגישו העותרים לאיחוד משפחות עם בני זוגם. נדגיש שוב, כי הבקשות סורבו אך ורק בשל הקירבה המשפחתית של העותרים למבצע הפיגוע. רק במהלך התנהלות העתירה נמצא לפתע מידע ביטחוני כלפי בני המשפחה, כפי שפורט בתשובה.

בעקבות התגובה הוסכם בין הצדדים כי העתירה תימחק, ובהמשך ישלח משרד הפנים לעותרים הודעת סירוב חדשה, בה יפורטו הטענות באשר לסיכון הביטחוני הנשקף, לכאורה, מן העותרים. לאחר מכן, יוכלו העותרים להשיג על החלטות אלה בפני משרד הפנים. במידת הצורך, יוגשו עתירות נוספות.

במקביל לטיפול בבקשה לאיחוד משפחות של העותרים עם בני זוגם, ניהל המוקד מאבק ממושך גם בהחלטת הצבא לאטום את בית המשפחה. הבית נאטם ביום 19.1.2009, לאחר שביהמ"ש דחה את טענת המוקד, שהריסת הבית או אטימתו מהוות ענישה קולקטיבית, האסורה על פי המשפט הבינלאומי ההומניטארי, ומיועדת לספק את תשוקת הנקמה של הציבור הישראלי.



לצפייה בבקשה למחיקת העתירה מיום 19.2.2009






מסמכים קשורים

אין מסמכים מקושרים