המוקד להגנת הפרט - ישראל מעכבת מזה חצי שנה את יציאתו של פלסטיני חולה לב, שמצבו הרפואי מוגדר קשה, לקבלת טיפול בירדן: בעקבות עתירת המוקד נסוגה המדינה מהתעקשותה לחייב את החולה לקבל את הטיפול לו הוא זקוק בגדה, והציעה את האפשרות לקבלת הטיפול בישראל
חזרה לעמוד הקודם
23.11.2009

ישראל מעכבת מזה חצי שנה את יציאתו של פלסטיני חולה לב, שמצבו הרפואי מוגדר קשה, לקבלת טיפול בירדן: בעקבות עתירת המוקד נסוגה המדינה מהתעקשותה לחייב את החולה לקבל את הטיפול לו הוא זקוק בגדה, והציעה את האפשרות לקבלת הטיפול בישראל

העותר הוא תושב ג'נין הסובל מבעיות לב חמורות, המלוות בכאבים עזים ופוגעות בתפקודו. מספר רופאים מומחים מהגדה בדקו את העותר וקבעו כי עליו לעבור ניתוח לב פתוח. לאור מורכבות הניתוח ומצבו הבריאותי העדין, הודיעו הרופאים כי ביצוע הניתוח בשטחים יסכן את חייו של העותר וכי המלצתם החד משמעית הינה שיעבור את הניתוח בירדן, שם קיימת טכנולוגיה מתקדמת יותר.

ביום 3.3.2009 ניסה העותר לצאת את גשר אלנבי בדרכו לטיפול הרפואי בירדן, אך ישראל מנעה את יציאתו מ"טעמים ביטחוניים". עקב דחיפות המקרה, פנה המוקד ללשכת היועמ"ש לגדה המערבית, בבקשה שיתערב בהתרת יציאתו של החולה. בתגובת היועמ"ש נמסר כי לא ניתן לאשר את יציאתו "עקב פעילותו בחמאס". בפנייה נוספת ללשכה ציין המוקד כי רופאים אליהם פנה המתלונן בגדה סירבו לנתחו בשל מצבו הרפואי הסבוך והפנו אותו לטיפול אצל מומחים בירדן. בתשובותיו התעקש היועמ"ש על קבלת מסמך ממשרד הבריאות הפלסטיני, הקובע כי לא ניתן לטפל בעותר בגדה.

ביום 13.7.2009, בשל מצבו הבריאותי הירוד, כמו גם התמשכות הטיפול בפנייתו תוך הפנייתו מגורם לגורם על מנת להמציא מסמכים שאין להשיגם, עתר המוקד לבג"ץ בבקשה להתיר את יציאתו של האיש לירדן. בתגובתה לעתירה עמדה המדינה על דרישתה להצגת המסמך ממשרד הבריאות הפלסטיני, כתנאי לשיקול מחדש בעניינו. בהודעה שהוגשה מטעמו, הדגיש המוקד כי החשיבות בהתרת יציאתו של העותר לירדן נובעת מהמלצת רופאיו שיעבור את הניתוח בבית חולים מתקדם יותר מזה המצוי בגדה. גם כאשר עלה לבסוף בידו של העותר לקבל מסמך רשמי ממשרד הבריאות הפלסטיני, המפנה אותו לקבלת הטיפול בירדן, לא באה הבעיה על פתרונה: המדינה סירבה להתיר את יציאתו כיוון שבמסמך לא נכתב כי "לא ניתן לקבל את הטיפול בגדה". דרישת המדינה אינה רלוונטית – מעולם לא נטען כי ניתוח זה אינו קיים בגדה אלא שביצועו בגדה, במקרהו של העותר, כרוך בסכנת חיים ועל כן יש להתיר את יציאתו לירדן.

במהלך הדיון שהתקיים ביום 1.10.2009, מתחו השופטים ביקורת על דרישתה העיקשת והתמוהה של המדינה להצגת מסמך רפואי שלא ניתן להשיגו, ודחו את עמדתה ואת התעקשותו של הצבא לחייב את העותר לקבל את הטיפול הרפואי לו הוא זקוק דווקא בגדה, בניגוד להמלצת רופאיו. בעקבות הערות בית המשפט, חזרה בה המדינה מעמדה זו, אם כי העלתה הצעה לפיה יעבור העותר את הטיפול בישראל – ולא בירדן, כפי שביקש תחילה. הצעה זו יכולה הייתה לעלות חודשים קודם לכן, ולחסוך מהעותר סבל רב וחשיפה לסיכון רפואי. נכון להיום, נמצא המתלונן במעקב רפואי בבית החולים הדסה עין כרם, וביקוריו שם מתואמים בסיועו של המוקד.

לצפייה בעתירה מיום 13.7.2009