המוקד להגנת הפרט - הצבא מונע מאמו של פלסטיני השפוט למאסר עולם לבקרו: כניסתה של האם – שמעודה לא נעצרה ולא נחקרה – לישראל לצורך הביקור עלולה "לסכן את ביטחון האיזור", כך נטען
חזרה לעמוד הקודם
16.09.2012

הצבא מונע מאמו של פלסטיני השפוט למאסר עולם לבקרו: כניסתה של האם – שמעודה לא נעצרה ולא נחקרה – לישראל לצורך הביקור עלולה "לסכן את ביטחון האיזור", כך נטען

בניגוד להוראות המשפט הבינלאומי, כולאת ישראל אסירים מהשטחים הכבושים בתוך הקו הירוק. על אף שישראל היא שהחליטה לכלוא את האסירים בשטחה-שלה, ועל אף שביקורי משפחותיהם של אסירים פלסטינים נערכים ממילא תחת סידורי אבטחה קפדניים, מונעת ישראל מרבים מבני המשפחות לבקר את יקיריהם בכלא בנימוק שכניסתם לישראל עלולה להוות סכנה.

אסיר עולם פלסטיני, תושב השטחים הכבושים, מרצה את מאסרו בכלא בישראל מאז 2006. אמו, המתגוררת בגדה המערבית, נהגה לבקרו באופן קבוע בכלא עד אוגוסט 2011, אז החרים הצבא את ההיתר בו החזיקה, עת עברה במחסום בדרכה לביקור אצל בנה.

כעבור מספר ימים הגישה האישה בקשה להיתר חדש, אולם החודשים עברו והצבא לא השיב, תוך הפרה גסה של התחייבותו בפני בג"ץ, להשיב לבקשות להיתרי כניסה לישראל לשם ביקורים בכלא תוך חודשיים וחצי לכל היותר. לאור היעדר המענה, פנה המוקד להגנת הפרט בנובמבר 2011 לצבא בשמה של האם, בדרישה כי הבקשה להיתר תטופל לאלתר. והנה, חמישה חודשים לאחר שהבקשה להיתר הוגשה, הודיע הצבא למוקד כי הנושא בטיפול.

ביום 24.5.2012, משחלפה חצי שנה נוספת ולא התקבלה תשובה, הגיש המוקד עתירה מינהלית לבית המשפט, להורות לצבא להתיר לאם לבקר את בנה הכלוא בישראל. המוקד טען, כי הזכות לביקורי משפחות בכלא היא זכות יסוד, הן של העצורים והן של בני משפחותיהם, הנובעת מתפישתו של האדם כיצור חברתי, המתקיים במסגרת של משפחה וקהילה. המוקד הוסיף, כי בהתאם למשפט הבינלאומי והישראלי כאחד, חומות הכלא אמנם מגבילות את חופש התנועה של הכלוא, אך אין בהן כדי להפקיע את זכויות היסוד האחרות שלו, למעט כאלו שנשללו ממנו על פי הוראה מפורשת בדין. לסיום ציין המוקד, כי חובתה של רשות מינהלית להשיב לפניות המועברות אליה בתוך זמן סביר, וכי אי מענה פוגע בזכויות היסוד של האם ושל בנה הכלוא.

בספטמבר 2012, בתגובתו לעתירה, הודיע הצבא כי בקשת האם נדחית. הנימוק? "עמדת גורמי הביטחון המתנגדים לכניסתה של העותרת לישראל לצורך ביקור בנה בכלא". במהלך הדיון בעתירה עיין בית המשפט – במעמד צד אחד – בחומר חסוי מטעם הצבא, והמליץ בפני העותרים למחוק את העתירה, מבלי שנערך דיון במעמד שני הצדדים בטענות הביטחוניות עצמן. בהסכמת המוקד נמחקה העתירה, והאם, שכאמור, מעודה לא נחקרה ולא נעצרה, נדונה להישאר מנותקת מבנה.