המוקד להגנת הפרט - 11 שנים לאחר שהיכו והשפילו אב, תושב ירושלים המזרחית, לעיני בנו: שלושת השוטרים יפצו את האב והבן ב-60,000 ש"ח
חזרה לעמוד הקודם
14.09.2014

11 שנים לאחר שהיכו והשפילו אב, תושב ירושלים המזרחית, לעיני בנו: שלושת השוטרים יפצו את האב והבן ב-60,000 ש"ח

ביום 3.6.2003 עשו אב ובנו בן העשר, תושבי ירושלים המזרחית, את דרכם לתפילה במסגד אל אקצא. בכניסה לשער האריות נתקלו בשלושה שוטרים; אחד מהם ביקש מהאב להציג את תעודת הזהות שלו, וכשעשה זאת, אמר לו השוטר בלעג "איזה פרצוף יש לך". הדבר הצית ויכוח בין האב לבין השוטר, שביקש עתה לערוך חיפוש על גופו של האב. האב הסכים לחיפוש ובלבד שיבוצע בתחנת המשטרה, המצויה מטרים ספורים מהמקום, ולא לעיני העוברים והשבים – ודאי שלא לעיני בנו הקטן. השוטר טען כי הדבר אינו אפשרי ואילו שני השוטרים האחרים הדפו את האב לקיר והחלו להכותו. לאחר מכן הזמינו השוטרים ניידת ולקחו את האב – והבן עימו – לתחנת המשטרה בקישלה, שם נחקר האב משך שעות ארוכות בחשד לתקיפת שוטר! כל אותה עת המתין הילד מחוץ לחדר החקירות, כשהוא בוכה וחרד לגורל לאביו.

ביום 22.6.2003 פנה המוקד להגנת הפרט למחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים (מח"ש), בדרישה לפתוח בחקירת האירוע האלים ולהעמיד את האחראים לדין. כאשר הודיעה מח"ש למוקד, כחצי שנה לאחר מכן, כי הוחלט לסגור את התיק "משיקולים של עניין ציבורי", הגיש המוקד ערר ליועץ המשפטי לממשלה, בעקבותיו הועמד אחד השוטרים לדין משמעתי בגין "שימוש לרעה בכוח המשרה". עונשו: נזיפה שנרשמה בתיקו האישי. חלקם של שני השוטרים האחרים באירוע נפקד מן ההליך בטענה של "חוסר ראיות".

ביום 11.6.2007 הגישו האב ובנו תביעת נזיקין – באמצעות המוקד – נגד שלושת השוטרים ונגד מדינת ישראל. בתביעה נטען, כי השוטרים נהגו באלימות והשפילו את האב בפרהסיה ובהתעלם מנוכחות הילד המשווע לעזרה, ערכו חיפוש לא מוצדק ועיכבו את השניים לשווא. בנוסף נטען, כי אלימות זו גרמה לנזקי גוף ונפש, להפסד ימי עבודה, הובילה להוצאות גבוהות על טיפולים רפואיים ותרופות והסבה לילד פגיעה נפשית. עוד נטען, כי למדינה אחריות שילוחית בגין מעשי השוטרים, שפעלו מטעמה ובשמה.

ביום 7.9.2014 דחה בית משפט השלום בירושלים את טענות השוטרים, לפיהן האב "נראה חשוד", "עשה פרצופים" ו"מלמל דברים בערבית שזה נשמע לי כמו קללות", וקבע, כי אמנם "מהראיות עולה כי בין הצדדים התפתח ויכוח וככל הנראה הוחלפו מילים בטונים גבוהים", אולם "דברים אלה אינם מצדיקים את ההתנהלות כלפי התובע, לרבות עריכת החיפוש והאלימות שהופעלה כלפיו". בית המשפט אף הכיר בילד כנפגע ישיר מהאירוע, בשל הרחקתו מאביו והעמדתו במצב של מצוקה וחוסר אונים. נוכח זאת, הטיל בית המשפט על הנתבעים תשלום פיצויים בסך 20,000 ש"ח לאב ו-40,000 ש"ח לבן.