המוקד להגנת הפרט - המוקד לבג"ץ: הוועדה ההומניטארית נמנעת משימוש בסמכותה להמליץ על מתן מעמד, גם במקרים קשים, למרות המנדט שניתן לה
חזרה לעמוד הקודם
28.07.2016

המוקד לבג"ץ: הוועדה ההומניטארית נמנעת משימוש בסמכותה להמליץ על מתן מעמד, גם במקרים קשים, למרות המנדט שניתן לה

צעירה פלסטינית, בת ואחות לתושבי קבע בישראל, חיה מילדוּת בירושלים המזרחית מכוח היתרי שהייה צבאיים בלבד – ללא מעמד או זכויות. בצל היעדר מעמד בישראל, הפוגע במשך שנים ביכולתה להתפרנס, להקים משפחה ולנוע ממקום למקום, נקלעה הצעירה למצב נפשי קשה ונזקקת לטיפול פסיכיאטרי.

בקשה שהגיש המוקד להגנת הפרט לוועדה ההומניטארית, ליתן לצעירה מעמד בישראל (אשרה מסוג א/5), שיקנה לה זכויות סוציאליות וביטוח רפואי ממלכתי, נדחתה בנובמבר 2014. בעקבות זאת, עתר המוקד לבג"ץ ביום 5.2.2015, להורות למשרד הפנים ליתן לצעירה מעמד בישראל, נוכח העובדה שהיא חיה בירושלים מילדוּת וכל זיקותיה לישראל. המוקד הדגיש, כי אין מניעה ביטחונית במקרה זה וממילא תהיה האישה נתונה לבחינה ביטחונית ופלילית תקופתית, גם אם תינתן בידה אשרה מסוג א/5.

בעקבות המלצת השופטים להביא את העניין לדיון מחדש בפני הוועדה ההומניטארית, הודיע משרד הפנים ביום 17.3.2016, כי הוחלט לתת לאישה אשרה מסוג א/5 רק עד לכניסתן לתוקף של התקנות החדשות של ביטוח הבריאות הממלכתי, בראשית אוגוסט 2016, ולאחר מכן תשוב האישה לקבל היתרי שהייה כבעבר.

בתגובה להודעה זו, עמד המוקד על עתירתו, בטענה כי החלטתו של משרד הפנים אינה נותנת מענה של ממש לעותרת, שכן ביטוח רפואי, חשוב ככל שיהיה, אינו פותר את כלל הקשיים הכרוכים בהיעדר מעמד בישראל, היעדר המשפיע על מצבה הנפשי של האישה ועל חייה המקצועיים והאישיים. משרד הפנים בחר, אם כן, להתעלם מכלל ההיבטים ההומניטאריים הרלוונטיים לבקשה.

ביום 18.7.2016 קבעו השופטים, כי "החלטת הוועדה אינה מנומקת בהקשר למכלול הטעמים שעלו בעתירה ובדיון" והורו למדינה להחזיר את ההליך לדיון מחדש (שלישי במספר!) בוועדה ההומניטארית ולהגיש את תוצאותיו המנומקות לבית המשפט בתוך 60 יום.

זה לא מכבר מתח בית המשפט ביקורת (בג"ץ 4380/11) על אגרופה הקפוץ של הוועדה ההומניטארית, הממעטת להשתמש במנדט שניתן לה, להמליץ על מתן מעמד בישראל במקרים הומניטאריים קשים, להם לא נמצא מענה במתן היתרי שהייה.