המוקד להגנת הפרט - מחר יתקיים דיון בבג"ץ בעתירת המוקד להגנת הפרט: יש לתת מעמד בגדה המערבית לצעיר פלסטיני המוחזק במעצר מזה שנתיים וחצי בניסיון לגרשו לברזיל
חזרה לעמוד הקודם
18.09.2019

מחר יתקיים דיון בבג"ץ בעתירת המוקד להגנת הפרט: יש לתת מעמד בגדה המערבית לצעיר פלסטיני המוחזק במעצר מזה שנתיים וחצי בניסיון לגרשו לברזיל

הודעה לעיתונות - לפרסום מיידי


מחר יתקיים דיון בבג"ץ בעתירת המוקד להגנת הפרט:


יש לתת מעמד בגדה המערבית לצעיר פלסטיני המוחזק במעצר מזה שנתיים וחצי בניסיון לגרשו לברזיל


ישראל מענישה אותו בפועל על כך שמנעה את הסדרת מעמדו בגדה המערבית



ביום חמישי זה ידון בג"ץ בעתירה של מען אבו חאפז, צעיר פלסטיני מג'נין, המוחזק במעצר לקראת גירוש מאז פברואר 2017.


"אין מחלוקת על כך שמען חי למעשה כל חייו במחנה הפליטים ג'נין," אומרת עו"ד נדיה דקה שמייצגת את מען מטעם המוקד להגנת הפרט. "אין לו קשר לשום מקום אחר. למרות שמען עונה על ההגדרה של 'תושב האיזור', המדינה מתייחסת אליו כאל שוהה בלתי חוקי בגדה המערבית."


מען נולד בברזיל בשנת 1994 לאב פלסטיני ואם דרום-אמריקאית. המשפחה עברה לגדה המערבית כשהיה בן 3, ושם ביתו מאז. אבל עד היום אין למען כל מעמד חוקי בשטחים הכבושים. בקשתו לקבל מעמד במסגרת הליך איחוד משפחות לא נענתה במשך שנים. זאת, בשל מדיניותה הממושכת של ישראל, שלא לאפשר איחוד משפחות בשטחים הכבושים, למעט במקרים נדירים.


בפברואר 2017 נעצר מען באופן אקראי על ידי כוחות הביטחון הישראליים במחסום נייד בתוך הגדה. מאז הוא מוחזק על ידי משרד הפנים כ"שוהה בלתי חוקי בישראל" המועמד לגירוש. זאת למרות שאין לו אזרחות כלשהי, ולכן לא ניתן לגרש אותו לשום מקום. מעמדו בברזיל טעון בירור וברזיל מסרבת, ובצדק, לקבלו אליה בניגוד לרצונו.


רק לאחר מעצרו, הסכים הצבא לשקול את בקשתו למעמד, רק כדי לדחות אותה. במרץ השנה, עתר המוקד נגד דחיית הבקשה ובג"ץ ידון בכך מחר.


במקביל, נאבק המוקד בבית הדין לביקורת משמורת, כדי להביא לשחרורו של מען מכלא גבעון. בית הדין דוחה את הבקשות לשחרר את מען פעם אחר פעם, למרות שהפסיקה אינה מתירה החזקה ממושכת על ידי משרד הפנים.


"עברנו מבית משפט אחד לשני וכל הזמן היתה לי תקווה שזה יסתדר," אומר מען אבו חאפז. "היום אני כבר לא מאמין שמשהו טוב יקרה. על מה מחזיקים אותי שנתיים וחצי בכלא? סתם על זה שמצאתי את עצמי כאן בגיל 3."


"הבן שלי חי כל חייו בתוך כלא גדול ושמו ג'נין בגלל שלא נותנים לו חתיכת נייר," אומרת איריס אבו חאפז, אמו של מען. "אבל לפחות אז הוא היה איתנו, עם המשפחה. עכשיו כבר שנתיים וחצי שהוא סובל בכלא רחוק. ולמה? בגלל שאין לו את אותה חתיכת הנייר. גם לי אין כזו ולכן אני אפילו לא יכולה לבקר אותו שם. וזה שאנחנו לא יודעים מה עוד מחכה לנו הופך את הכל לקשה מנשוא."


"ישראל שולטת במרשם האוכלוסין של הגדה המערבית ורצועת עזה," אומרת עו"ד דקה. "היא שהקפיאה רישום של ילדים שנולדו בחו"ל וגם של בני זוג זרים, כך שאלפי אנשים חיים בגדה ללא שום מעמד. עכשיו רשויות ישראל מענישות את מען אבו חאפז על כך שהן לא הסדירו את מעמדו."

לפרטים נוספים: עו"ד נדיה דקה, [email protected], 02-627-1698