המוקד להגנת הפרט - המוקד בערר למשטרת ישראל: יש לקיים חקירה מחודשת והולמת בתלונות אסירים לגבי אירוע חמור שהתרחש בכלא קציעות במרץ 2019, בו סוהרים הכו והתעללו באסירים כפותים וגרמו להם לפציעות קשות
חזרה לעמוד הקודם
16.05.2021

המוקד בערר למשטרת ישראל: יש לקיים חקירה מחודשת והולמת בתלונות אסירים לגבי אירוע חמור שהתרחש בכלא קציעות במרץ 2019, בו סוהרים הכו והתעללו באסירים כפותים וגרמו להם לפציעות קשות

ביום 12.5.2021 שלח המוקד להגנת הפרט לראש המחלקה לחקירת סוהרים (יאח"ס) במשטרת ישראל, ערר על סגירת תיקי חקירה שעניינם אירוע אלימות רב נפגעים שהתרחש בכלא קציעות ביום 24.3.2019, וכלל הכאה והתעללות של עשרות אסירים כפותים על ידי סוהרים. לאירוע קדמה דקירה של סוהר על ידי אסיר מאגף אחר. במסגרת האירוע נפצעו, על פי הדיווחים בתקשורת, כ-14 כלואים, שניים מהם באופן קשה, כאשר חלקם פונו באמצעות מסוקים לבית החולים סורוקה שבבאר שבע. ואולם, שב"ס מעל בתפקידו ולא הודיע דבר למשפחות הפצועים, ובשל כך פנו למחרת היום משפחות רבות למוקד בבקשה לסייע להן לברר היכן יקיריהן ומה מצבם הרפואי. המוקד שלח פניות דחופות לשב"ס בדרישה כי תימסר למשפחות הפצועים הודעה כמתחייב מכל דין. בהמשך אף הבהיר המוקד כי העדר המענה מחזק את החשש שאי-עדכון המשפחות נובע מניסיון הסתרה של התנהלות בלתי ראויה. רק ביום 1.4.2019, נמסר למוקד מכלא קציעות כי כל האסירים שהועברו לבית החולים כבר הוחזרו לבית הכלא. הא ותו לא. זאת ועוד. חרף היותו אירוע בסדר גודל חריג, מבחינת מספר המעורבים, מספר הנפגעים כמו גם חומרת הפציעות, יאח"ס לא פתחה בחקירה מיוזמתה היא, ולא גבתה עדויות מן הנפגעים.

בחודשים יולי-אוגוסט 2019 הגיש המוקד תלונות מטעמם של 13 נפגעים בעניין האלימות הקשה לה נפלו קורבן מצדם של הסוהרים, שהכו אותם בעודם חסרי מגן, כפותים ושרועים על הקרקע. בהמשך אף דרש המוקד כי תיפתח ועדת חקירה חיצונית שתחקור את האירוע ברמה המערכתית. רק בחלוף למעלה מ-15 חודשים מהאירוע מסרה פרקליטות מחוז דרום ביום 5.7.2020 כי שמונה מהתלונות נסגרו בעילה של "עבריין לא נודע", וביום 29.11.2020 עדכנה כי גם חמשת התיקים הנותרים נסגרו, מבלי שצוינה העילה לסגירתם.

לאחר שעלה בידו לקבל גישה אל תיקי החקירה ולעיין בהם, לרבות סרטונים חלקיים, שאינם מקיפים את כל משך האירוע, התברר למוקד מעבר לכל ספק כי מדובר באירוע תקיפה אלימה של אנשים אזוקים, וכן כי לא נעשה ניסיון של ממש מצד יאח"ס להגיע לחקר האמת. בערר כתב המוקד: "לא תיתכן מחלוקת בעניין החובה לקיים חקירה פלילית יסודית ממצה וללא משוא פנים, בתלונה שהוגשה בגין חשד להפרה חמורה של האיסור המוחלט לנקוט כנגד אדם בעינויים והאיסור לפעול כלפי אדם באופן אכזרי בלתי אנושי ומשפיל, כנטען בתלונות... ההחלטה לסגור את חלק מהתיקים בנימוק שלא ניתן היה לזהות את העבריינים מעוררת, למצער, חשש שמא התנהלה החקירה ביאח"ס, שלא כהלכה".

המוקד טען כי ניכר שהחקירה היתה רצופה "כשלים מבניים מושרשים בעלי מאפיינים מערכתיים" המסכלים את היכולת לבדוק כראוי תלונות שכאלה, כמו גם את האפשרות לבחון בדיעבד את אופן הבדיקה עצמה. בין הכשלים, ניתן לציין את העובדה כי לא נעשה כל מאמץ לגבות עדויות משאר הכלואים שנכחו במקום, ולא נעשה ניסיון להציג בפני הכלואים את סרטוני התיעוד החלקיים, על מנת שיזהו את התוקפים. תחת זאת, הסתפקו החוקרים בטענות הסוהרים "שאינן עולות בקנה אחד עם העובדה שמי שנפגעו ונגרמו להם חבלות קשות היו כלואים אזוקים". כמו כן, לא נמצא בתיקי החקירה תיעוד רפואי כלשהו לגבי חומרת הפציעות שנגרמו, וחסר תיעוד מצולם רב של השעות בהן התרחש האירוע, ממצלמות קבועות ונישאות שידוע כי היו במקום.

* ביום 10.6.2021 פורסמו בעיתון הארץ חלקים מהסרטונים הכוללים תיעוד מזעזע ומטלטל.