המוקד להגנת הפרט - המוקד להגנת הפרט בעתירה לבג"ץ: יש לשוב ולאפשר לחקלאים פלסטינים לעבד את אדמותיהם הלכודות בתוככי ארצם, בין גדר ההפרדה והקו הירוק, ובטרם תחלוף עונת מסיק הזיתים וקטיף הפירות
חזרה לעמוד הקודם
12.11.2023

המוקד להגנת הפרט בעתירה לבג"ץ: יש לשוב ולאפשר לחקלאים פלסטינים לעבד את אדמותיהם הלכודות בתוככי ארצם, בין גדר ההפרדה והקו הירוק, ובטרם תחלוף עונת מסיק הזיתים וקטיף הפירות

ביום 12.11.2023 עתר המוקד להגנת הפרט לבג"ץ בדרישה לאפשר לפלסטינים להיכנס אל אדמותיהם החקלאיות הלכודות מעבר לגדר ההפרדה, שכניסתם אליהן נמנעת מאז החלה המלחמה ביום 7.10.2023. 

המדובר בפלסטינים תושבי הגדה המערבית אשר בידיהם היתרים לעיבוד חקלאי של אדמותיהם שב"מרחב התפר", דהיינו, שטחי הגדה המערבית הכלואים בין חומת ההפרדה לקו הירוק, בהם מיושם משטר היתרים צבאי שאושר על ידי בג"ץ לפני למעלה מעשור. משטר היתרים מפלה זה חל רק על האוכלוסייה הפלסטינית שזוהי ארצה, מונע מרובה כניסה אל "מרחב התפר" ומאלץ את אלו המעוניינים להיכנס לשם להצטייד מראש בהיתר לשם כך, בכפוף לנהלי הצבא הסבוכים והדרקוניים.

מאז שפרצה המלחמה, בעקבות התקפת חמאס על יישובים שבדרום ישראל, מונע הצבא באופן גורף את כניסתם אל "מרחב התפר" של בעלי האדמות הלכודות, בני משפחותיהם והעובדים המסייעים להם, ואין להם כל אפשרות לבצע את העבודות החקלאיות הנדרשות (למעט במספר זניח של מקרים, וגם בהם, באופן שאינו הולם את הצרכים החקלאיים). המוקד ציין כי איסור הכניסה בא לעולם, לרוע המזל, בדיוק עם תחילתה של העונה החקלאית המשמעותית ביותר במהלך השנה – עונת מסיק הזיתים וקטיף הפירות, וכי אם לא יבוטל, רובם המוחלט של החקלאים צפוי לאבד את יבולי השנה כולה, תוך הפסדים גדולים לפרנסה. יצוין כי ביום 2.11.2023 עתר המוקד בדרישה דומה בנוגע להגבלות שהוטלו בעקבות המלחמה על בעלי עסקים ועובדים אחרים שמקום עבודתם מצוי ב"מרחב התפר", וכן אלו המתגוררים שם.

המוקד שב והזכיר כי עצם כינונו של "מרחב התפר" גרם לפגיעה מתמשכת ומהותית בזכויותיהם של בעלי האדמות וכי יש למזער את הפגיעה בהם ככל הניתן גם בעת זו. המוקד הבהיר כי המדובר בפגיעה בלתי מידתית בזכויותיהם לחופש תנועה ולקניין ולחופש העיסוק של אותם פלסטינים מעטים שבשגרה מורשים להיכנס ל"מרחב התפר", לאחר שעברו בדיקות דקדקניות, ביטחוניות ואחרות. המוקד הבהיר כי האיסור על כניסתם מהווה ענישה קולקטיבית דה פקטו של תושבים מוגנים חפים מפשע. עוד הוסיף המוקד כי על פי פרסומים בתקשורת, מאז פרוץ המלחמה, נכנסו לישראל כ-9,000 עובדי חקלאות פלסטינים מהגדה המערבית והותרה כניסתם של אלפים נוספים בתחומי עיסוק שונים. על כן, טען המוקד, קל וחומר שיש לאפשר את כניסתם של חקלאים פלסטינים לאדמותיהם שבתוך הגדה המערבית.

* הדיון בעתירה אוחד עם העתירה האחרת בנוגע להגבלות הכניסה ל"מרחב התפר" בעקבות המלחמה. בתגובתה  מיום 29.11.2023, טענה המדינה כי "המפקד הצבאי [עושה] מאמץ לאפשר ככל הניתן את מרקם החיים במרחב התפר. כך, שערי מרקם החיים ממשיכים לפעול תוך הקצאת משאבים ניכרת ועל אף הסיכון לכוחות הפועלים במרחב. גם ביחס לחקלאות במרחב התפר פועל המפקד הצבאי בימים אלו על מנת לאפשר ככל הניתן כניסת חקלאים למסיק במרחב התפר". לפיכך, טענה המדינה, יש לדחות את העתירות בשל העדר עילה להתערבות, ובשל "השינוי במסד העובדתי" בכל הנוגע לכניסת חקלאים. 

בדיון הבהיר המוקד כי הוא עומד על עתירתו והדגיש כי מדיווחיהם של העותרים הפרטניים ואחרים עולה כי כניסת חקלאים התאפשרה רק לימים בודדים ורק למיעוט קטן מהם.  

חרף זאת, בפסק דין מיום 13.12.2023, קיבל בית המשפט את עמדת המדינה ודחה את העתירות, בעוד המצב בגינו הוגשה העתירה נותר מעיקרו כשהיה.  

נושאים קשורים