המוקד להגנת הפרט - בעקבות עתירת המוקד לבית המשפט: נמנע גירושו לעזה של תושב הרצועה והותר לו לעבור לירדן, בדרכו לתוניסיה, שם מאושפזות אשתו ובתו שנפגעו בהפגזת בית המשפחה בעזה
חזרה לעמוד הקודם
20.02.2024

בעקבות עתירת המוקד לבית המשפט: נמנע גירושו לעזה של תושב הרצועה והותר לו לעבור לירדן, בדרכו לתוניסיה, שם מאושפזות אשתו ובתו שנפגעו בהפגזת בית המשפחה בעזה

ביום 14.2.2024 הגיש המוקד להגנת הפרט עתירה דחופה לבית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים בדרישה כי ישראל תימנע מגירושו לרצועת עזה של עצור תושב עזה, ותחת זאת תאפשר את יציאתו לירדן דרך מעבר גשר אלנבי, כדי שיוכל להמשיך לתוניסיה, שם מאושפזות במצב קשה אשתו ובתו בת ה-17 – שמצבה מוגדר אנוש. האם והבת נפצעו כתוצאה מהפגזת ביתן במלחמה ברצועת עזה, הפגזה בה נהרגו שבעת ילדי המשפחה האחרים.

האיש, שהועסק במשך שלוש שנים במתפרה ברעננה, נכנס לישראל ביום 03.10.2023 מתוקף אישור הכניסה בו החזיק לצורכי עבודתו. ביום 7.10.2023, עם פרוץ המלחמה שהחלה במתקפת חמאס על יישוביי דרום ישראל, בוטל היתרו במסגרת ביטולם של כלל היתרי הכניסה לעזתים, ולפיכך הוא עבר לגדה המערבית. ביום 1.11.2023 הופגז, כאמור, ביתו שבעזה על ידי כוחות הצבא, וכתוצאה מכך נהרגו שבעה מילדיו, ואשתו ובתו נפצעו קשה. בשל חומרת מצבן, הועברו לקבלת טיפול במצרים ולאחר מכן בתוניסיה.

במהלך שהותו בגדה, ניסה האיש לתאם את נסיעתו אליהן, ולבסוף ביום 31.1.2024 קיבל אשרת כניסה לתוניסיה, ורכש כרטיס טיסה לשם ביום 9.2.2024. ואולם, ביום 6.2.2024, לאחר שעבר את הנציגות הפלסטינית בגשר אלנבי, הוא נעצר על ידי הצבא בביקורת הגבולות הישראלית. הקשר עמו נותק, וביום 14.2.2024 פנתה אחותו למוקד כדי שיאתרוֹ. המוקד פנה למתקן כליאה "ענתות" בו מוחזקים תושבי הרצועה המיועדים לגירוש לעזה, בדרישה כי יתאפשר לאיש להיוועץ בעורך דין, ובמקביל אף פנה בעניינו ליועץ המשפטי של הגדה המערבית, כדי לעכב את גירושו עד לנקיטה בהליכים משפטיים במסגרתם יובהר עניינו. חרף הבקשה למענה בהול לפנייה, לא התקבל מענה בעניין עיכוב גירושו, ולפיכך הוגשה העתירה.

רק בעקבות העתירה, הודיעה פרקליטות מחוז ירושלים ביום 18.2.2024 כי לאיש יתאפשר לצאת ליעדו דרך גשר אלנבי. הוא נכנס לירדן ביום 19.02.2024, ומשם המשיך ליעדו, תוניסיה, על מנת לשהות לצדן של אשתו ובתו, היחידות שנותרו לו מכל משפחתו.