המוקד להגנת הפרט - במסגרת בקשה למתן מעמד בישראל לשלושה פלסטינים חסרי מעמד מירושלים המזרחית, דורשת המדינה כי יעברו בדיקות גנטיות בעלות של אלפי שקלים: בעקבות פניית המוקד להגנת הפרט הביעה הלשכה לסיוע משפטי נכונות לסייע במימון הבדיקות
חזרה לעמוד הקודם
08.05.2012

במסגרת בקשה למתן מעמד בישראל לשלושה פלסטינים חסרי מעמד מירושלים המזרחית, דורשת המדינה כי יעברו בדיקות גנטיות בעלות של אלפי שקלים: בעקבות פניית המוקד להגנת הפרט הביעה הלשכה לסיוע משפטי נכונות לסייע במימון הבדיקות

זוג פלסטינים, תושבי ישראל המתגוררים בירושלים המזרחית, הולידו 9 ילדים. מעמדם של חמשת הילדים הגדולים הוסדר בסמוך ללידתם והם נרשמו כתושבי קבע, כהוריהם, אולם בשל חוב כספי לא קיבלו ההורים את מסמכי הלידה של ארבעת הצעירים יותר. כתוצאה מכך לא נרשמו הילדים במרשם האוכלוסין הישראלי. למרות שחיו בירושלים המזרחית מאז לידתם ובמשך קרוב לעשרים שנה – הם נותרו חסרי מעמד בישראל.
 
בשנת 2011, לאחר שבהליך אחר הסדיר המוקד להגנת הפרט את מעמדה של האחות הגדולה מבין ארבעת הילדים מחוסרי המעמד, פנה המוקד למשרד הפנים בבקשה לרשום את שלושת האחים הנותרים כתושבים בישראל.
 
משרד הפנים השיב כי לאור השנים הרבות שחלפו מאז לידתם, אין די במסמכי הלידה כדי להעניק לאחים מעמד. לפי נהלי משרד הפנים, הענקת תושבות למי שלא נרשם במרשם האוכלוסין עד גיל שנה מותנית בהליך של קבלת פסק דין הצהרתי, בו קובע בית משפט את פרטי הרישום של המבקש.
 
באוקטובר 2011 הגיש המוקד תובענה למתן פסק דין הצהרתי לבית המשפט לענייני משפחה, בה הסביר כי האחים לא נרשמו במרשם האוכלוסין בילדותם בשל המצוקה הכלכלית של המשפחה. באפריל 2012 הגישה פרקליטות מחוז ירושלים תגובה לתובענה. הפרקליטות ביקשה כי בנוסף להצהרה על מקומות ותאריכי הלידה, יקבע פסק הדין גם את הקירבה הביולוגית בין הילדים להוריהם, בהסתמך על בדיקות גנטיות! זאת על אף שמדובר במשפחה שחיה יחד כבר עשרים שנה, ובאותו איזור, המוכרת לרשויות הרווחה, ושלא ניתן לערער על הקשרים המשפחתיים בין הילדים להוריהם.
 
ביום 30.4.2012, במסגרת דיון בתביעה, טען המוקד כי הבדיקות הגנטיות מיותרות לנוכח קיומם של מסמכי הלידה מבתי החולים, ואף הציג מסמכים מהמוסד לביטוח לאומי ומעיריית ירושלים, המעידים על הקשרים המשפחתיים בין הילדים להוריהם. המוקד הוסיף וטען כי הבדיקות, שעלותן מגיעה לאלפי שקלים, אינן בהישג ידה של המשפחה קשת היום. לאחר שהפרקליטות עמדה על כך כי בדיקות גנטיות הן הראיה הטובה ביותר להוכחת הקשרים בין בני המשפחה, הורה בית המשפט למשפחה לחפש סיוע במימון הבדיקות.
 
בתום הדיון פנה המוקד ללשכה לסיוע משפטי מטעם משרד המשפטים במחוז ירושלים – אשר מעניקה סיוע משפטי חינם למעוטי יכולת – על מנת לבדוק אם תוכל לסייע במימון הבדיקות. כבר ביום המחרת הודיעה הלשכה כי היא נכונה לסייע למשפחה וזאת בתנאי שהטיפול בתובענה יעבור לידיה.
 
ביום 1.5.2012 העביר המוקד את הטיפול בתובענה לקבלת פסק דין הצהרתי לטיפול הלשכה לסיוע משפטי. לאחר שיתקבל פסק הדין, מתעתד המוקד להמשיך לטפל במתן מעמד לאחים.