המוקד להגנת הפרט - ישראל החזיקה קטין פלסטיני במעצר במשך 30 שעות מבלי ליידע איש בדבר מעצרו: בזמן המעצר עבר הנער התעללות נפשית ופיזית על ידי החיילים שהחזיקו בו
חזרה לעמוד הקודם
03.08.2012

ישראל החזיקה קטין פלסטיני במעצר במשך 30 שעות מבלי ליידע איש בדבר מעצרו: בזמן המעצר עבר הנער התעללות נפשית ופיזית על ידי החיילים שהחזיקו בו

בצהרי ה-10.6.2012 עצר הצבא פלסטיני בן 16, עת עבר במחסום בדרכו חזרה מעבודתו בהתנחלות מעלה אפרים לביתו שליד שכם. לפי עדות שמסר הקטין, אזקו אותו החיילים במחסום בידיו וברגליו, כיסו את עיניו והושיבו אותו במשך שעתיים וחצי על כסא בטון בשטח פתוח, תחת השמש הקופחת. מהמחסום לקחו אותו החיילים ממחנה צבאי אחד למשנהו, תוך שהם מסרבים להסיר את אזיקיו, גם כאשר נערכה לו בדיקה רפואית ואפילו לאחר שהחל לדמם בידיו. גם את הלילה בילה הקטין במחנה צבאי, כשהוא אזוק לכיסא ברזל שהוצב בשטח הפתוח, כשרק גופייה לגופו. עם שחר הועבר "לישון" על רצפה חשופה בחדר שורץ נמלים באחד המבנים במחנה. בין לבין הרביצו לו החיילים, קיללו אותו והשפילו אותו.

כל אותה עת לא הודיעו רשויות המדינה דבר למשפחתו המודאגת של הנער, שפנתה לסיוע המוקד להגנת הפרט. לאחר שחלפו למעלה מ-24 שעות מאז נעצר, ולאחר שהניסיונות לברר היכן הוא מוחזק עלו בתוהו, הגיש המוקד עתירת הביאס קורפוס, להורות לרשויות המדינה להודיע היכן מוחזק הנער. המוקד הדגיש כי התחיקה הצבאית ופסיקת בג"ץ קובעות, כי יש למסור הודעה על דבר מעצרו ומקום החזקתו של עצור ללא שיהוי, וכי מדובר בחובה מוגברת כשמדובר בקטין.

באותו ערב נלקח הקטין לבית המעצר בפתח תקווה, לחקירה על ידי אנשי שב"כ. רק אז מסרה פרקליטות המדינה למוקד הודעה בדבר מעצרו ומקום הימצאו של הנער. עד אז, למעלה מ-30 שעות מאז המעצר, העלימה המדינה דה-פקטו את הקטין, והשאירה אותו חשוף להתעללות של נציגי הרשויות שהחזיקו בו. בנוסף, לא טרחה המדינה להפגיש את הקטין עם עורך דין עד ליום המחרת.

ארבעה ימים לאחר מעצרו שוחרר הקטין לביתו, מבלי שהוגש נגדו כתב אישום. בית המשפט קיבל את בקשת המוקד למחוק את העתירה, ובהסכמת פרקליטות המדינה, הורה למדינה לשלם הוצאות משפט למוקד. זאת, "בשים לב למהות הסוגיה נשוא ההליך ו[...] על רקע היותו של העותר קטין כבן 16".

המוקד מבקש להזכיר את חשיבות הזכות למסירת הודעה בדבר מעצרו של אדם ומקום החזקתו. מדובר בזכות יסוד – הן של העצור והן של בני משפחתו – אשר מהווה חלק מזכות היסוד לכבוד האדם. יתר על כן, קיום הזכות הוא אמצעי חיוני למניעת מצב בו העצור מופקר לפגיעות גסות בשלומו וכבודו מצד אלו שהוא נתון במשמורתם. המוקד מדגיש, כי מערכת שלטונית שאינה מקפידה על קיומה של הזכות למסירת הודעה בדבר מעצר, אלא מעלימה ומחביאה אנשים שבמשמורתה מבני משפחותיהם במשך פרקי זמן ניכרים, נוהגת באכזריות ופוגעת קשות בצלם האנוש של העצור ושל בני משפחתו.

נושאים קשורים