המוקד להגנת הפרט - ביום שלאחר הפיגוע מיהר הביטוח הלאומי לשלול את זכויותיהם הסוציאליות של ילדי המפגע: לראשונה טוען המוסד לביטוח לאומי לפקיעה אוטומטית של תושבוּת הילדים בשל מותו של האב
חזרה לעמוד הקודם
04.12.2014

ביום שלאחר הפיגוע מיהר הביטוח הלאומי לשלול את זכויותיהם הסוציאליות של ילדי המפגע: לראשונה טוען המוסד לביטוח לאומי לפקיעה אוטומטית של תושבוּת הילדים בשל מותו של האב

ביום 19.11.2014 שלל המוסד לביטוח לאומי את הביטוח הרפואי של שלושה פעוטות, אחים תושבי ישראל – בן שש, בת ארבע ובן שנתיים – כך מסרו אנשי קופת חולים כללית לבני המשפחה שבאו לטיפול אצל הרופא במרפאה שבמקום מגוריהם. שניים מהילדים סובלים מבעיות רפואיות כרוניות וזקוקים לטיפול ומעקב רפואי רציפים. יום קודם לשלילת הביטוח הרפואי ביצע אביהם פיגוע בבית הכנסת בהר נוף שבירושלים.

לאור הסירוב לטפל בילדים, פנה המוקד להגנת הפרט למוסד לביטוח לאומי בדרישה לקבל עותק של כל החלטה הנוגעת לילדים אלה. פניות המוקד נותרו ללא מענה. בשיחת טלפון עם מחלקת הדוברות של המוסד, זכה המוקד לאמירה מזלזלת של הדוברת בשל בחירתו לסייע לילדיו של מי שביצע פיגוע.

ביום 3.12.2014 שב המוקד ופנה למוסד לביטוח לאומי, בדרישה להעביר לידיו את ההחלטה על שלילת תושבוּתם של הילדים. המוקד ציין במכתבו, כי נראה שהמוסד נמנע מכיבוד זכות השימוע של המשפחה, המחויבת בכל הליך מינהלי תקין והדגיש, כי למוסד לביטוח לאומי אין כל עילה חוקית לשלול את תושבוּת הילדים, אשר גרים כל חייהם בירושלים ורשומים במרשם האוכלוסין כתושבי ישראל. המוקד דרש כי המוסד ישיב לילדים לאלתר את תושבותם והזכויות שנגזלו מהם.

בתגובה לתקשורת, טען המוסד לביטוח לאומי כי תושבוּתם של הילדים פקעה אוטומטית עם מותו של האב, משום שהאם היא פלסטינית מהגדה הנמצאת בישראל בהליך לאיחוד משפחות. בכל שנות טיפולו המרובות במקרים של איחוד משפחות בירושלים המזרחית, לא נתקל המוקד ב"פקיעה אוטומטית" שכזו, מטעם המוסד לביטוח לאומי, של מעמדם של ילדים שחיים בעיר, ולכן נדמה שמדובר בפעולה נקמנית, המכוונת כנגד ילדיו החפים מפשע של מבצע הפיגוע.

מאז הפיגוע פעל גם משרד הפנים – בהליך מקביל – כדי לגרש מישראל את אמם של הילדים, החיה בעיר כאמור במסגרת הליך לאיחוד משפחות. המוקד עתר לבג"ץ ודרש להורות למדינה שלא לגרש את האשה עד למיצוי זכויותיה בפני בית המשפט. בית המשפט הוציא צו ארעי, האוסר על גירושה עד למתן החלטה אחרת.

נושאים קשורים