המוקד להגנת הפרט - בעקבות מאמצי המוקד: הוסרה מניעת היציאה מהגדה המערבית שהוטלה על פלסטיני מרמאללה, והתאפשרה נסיעתו למצרים כדי לסעוד שם את אחיו שהיה מאושפז על ערש דווי
חזרה לעמוד הקודם
21.02.2021

בעקבות מאמצי המוקד: הוסרה מניעת היציאה מהגדה המערבית שהוטלה על פלסטיני מרמאללה, והתאפשרה נסיעתו למצרים כדי לסעוד שם את אחיו שהיה מאושפז על ערש דווי

מדי שנה מונעים כוחות הביטחון הישראליים את יציאתם לחו"ל של מאות פלסטינים תושבי השטחים הכבושים, ללא כל שימוע ומבלי ליידע אותם כי יציאתם לחו"ל נחסמה ומתי יפוג תוקף המניעה. מניעות אלה מוטלות לא אחת בשרירותיות ופעמים רבות מוּסרות בעקבות השגות ועתירות שמגיש המוקד להגנת הפרט. לא אחת, כאשר הצבא מסיר את המניעה, הוא מתנה זאת בחתימה על טופס של התחייבות ערטילאית להימנע מעיסוק בטרור, וזאת גם כאשר מדובר באנשים שמעולם לא נעצרו על ידי גורמי הביטחון הישראליים או הפלסטיניים. טופס ההתחייבות כולל "סנקציה", לפיה, אם יחליטו גורמי הביטחון שהחותם הפר – לשיטתם – את ההתחייבות, הדבר יהווה שיקול בעת בחינת בקשות יציאה עתידיות של אותו אדם – וזאת ללא כל הליך שיפוטי ובחוסר שקיפות גמור. כך מפרה ישראל ביד קלה ובשיטתיות את זכותם לחופש תנועה של פלסטינים רבים, בהתבסס על מידע עלום.

ביום 26.11.2020 עתר המוקד לבית המשפט המחוזי בירושלים בדרישה להסיר באופן מיידי מניעה ביטחונית עלומה שהוטלה על פלסטיני המתגורר ברמאללה, וזאת כדי שיתאפשר לו לנסוע למצרים ולסעוד את אחיו העזתי, החולה בסרטן ומאושפז שם במצב סופני. בעתירה הובהר כי האח נמצא בבית החולים בגפו מזה כחודשיים, הרחק מבני משפחתו, וכי אין קרובים אחרים מלבד העותר אשר יכולים ללוותו כל העת.

רק לאחר הגשת העתירה, טרח הצבא להשיב להשגה על המניעה שהוגשה למעלה משבועיים קודם לכן, והודיע כי הוחלט להסיר את המניעה "בכפוף לחתימתו [של האיש] על טופס הימנעות מטרור וכן הפקדה של טופס התחייבות שלא יעסוק בטרור לרבות כספי טרור והטלת קנס כספי ע"ס 10,000 ₪". בעקבות בירורים שערך המוקד, מסרה פרקליטות המחוז כי על האיש לחתום על טופס ההתחייבות בלבד. האיש חתם, ולאחר שהתקבל אישורה של הפרקליטות כי המניעה אכן הוסרה, הוא נערך לנסיעה.

ואולם, ברגע האמת, כאשר הגיע האיש למעבר הגבול גשר אלנבי ביום 10.12.2020, הוא עוכב על ידי איש שב"כ שדרש ממנו לחתום על התחייבות נוספת, שניסוחה מאיים יותר, ולפיה הפרתה – על פי שיקול דעתם המוחלט והנסתר של גורמי הביטחון – תביא לכך שבעתיד לא יתירו לאיש לצאת שוב מהגדה המערבית. זאת, תוך עקיפת באי כוחו והתעלמות מההתחייבות הקודמת שניתנה במסגרת ההליך המשפטי. בלית ברירה, חתם האיש על ההתחייבות הנוספת, ויצא לדרכו.

בשל ההתנהלות התמוהה והבעייתית, עמד המוקד על המשך ההליכים בעתירה על אף שהאיש כבר נסע למחוז חפצו. בעקבות הדיון שהתקיים ביום 13.12.2020, הבהירה המדינה לדרישת בית המשפט כי ההתחייבות הראשונה עליה חתם העותר "היא ההתחייבות המחייבת" (הדגשה במקור), וכי המאוחרת נדרשה בשוגג והינה בטלה. בפסק דינו מיום 18.2.2021, מחק השופט משה סובל את העתירה, תוך שהוא מדגיש כי "דרישת העותרים לקיום דיון בעתירה חרף יציאת [ה]עותר... לחו"ל... היתה מוצדקת" בשל כפל ההתחייבויות ונוסחן השונה. כמו כן ציין השופט, כי גם לאחר הגשת העתירה, נדרשו העותרים לנקוט במאמצים "על מנת להביא ליישום ההחלטה על הסרת המניעה הביטחונית...".

אין זו הפעם היחידה בה נדרש המוקד להתמודד עם חריגות של הרגע האחרון הנוגדות הסכמות שגובשו במסגרת ההליך המשפטי במקרים הנוגעים למימוש הזכות לחופש תנועה. משכך, ביום 27.12.2020 פנה המוקד לפרקליטות מחוז ירושלים, והלין על התופעה ההולכת ומשתרשת, אשר כרוכה בפגיעה בזכות הגישה לערכאות, ומחייבת את העותרים ובאי כוחם להתנהל מול שני גורמים במקביל, כשלא ברור מי מהם מוסר מידע מדויק. במענה מיום 4.2.2021, מסרה פרקליטות המחוז כי הדברים נבדקו וכי אין מדובר בתופעה אלא במקרים בודדים, בהם התברר כי ישנו פער בין העמדה שנמסרה לבית המשפט לבין היישום בשטח. כן נמסר כי "חידדנו לגורמים הרלבנטיים את חשיבות המידע המועבר ומסירת עמדות מדויקות ככל הניתן".