המוקד להגנת הפרט - בעקבות צו על תנאי בעתירת המוקד: מח"ש יבצע השלמת חקירה בתיק תלונה משנת 2018 לגבי אלימות משטרתית קשה כלפי קטין פלסטיני שנלקח למעצר
חזרה לעמוד הקודם
20.12.2021

בעקבות צו על תנאי בעתירת המוקד: מח"ש יבצע השלמת חקירה בתיק תלונה משנת 2018 לגבי אלימות משטרתית קשה כלפי קטין פלסטיני שנלקח למעצר

בארבע לפנות בוקר יום 18.11.2018, כשעה לאחר שנלקח למעצר ממיטתו, אמיר אבו סביח, נער פלסטיני בן 17, תושב ירושלים המזרחית, הותקף באלימות בתחנת המשטרה במגרש הרוסים בירושלים. במהלך התקיפה, בין היתר, הוטח ראשו של הנער בקיר וברצפה וניתנו לו בעיטות בעודו שרוע על הרצפה – כל זאת, כשהוא אזוק בידיו וברגליו ומכוסה עיניים. שני חוקריו בתחנה לא עשו דבר למרות שדיווח על ההכאה ולמרות הפציעות בפניו, ואף השאירו אותו ללא טיפול רפואי. לאחר שנחקר, בצהרי אותו יום, הוא שוחרר לביתו.

התלונה שהגיש המוקד מטעמו של הנער למחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) נסגרה ללא נימוק של ממש, וכך גם הערר שהגיש המוקד למחלקת העררים שבפרקליטות המדינה. משכך, ביום 1.11.2020 עתר המוקד לבג"ץ בדרישה לביטול דחיית הערר ולקביעת נוהל בדיקה של אירועי אלימות מצד שוטרים כלפי עצורים, ובפרט קטינים. בעקבות שאלותיהם הנוקבות של השופטים בדיון מיום 26.4.2021, נערכו בתיק שתי פעולות חקירה נוספות – ובסיסיות לגמרי – לאחריהן הודיעה המדינה כי היא עומדת על ההחלטה לסגור את התיק. ביום 14.10.2021 – בעקבות בקשת המוקד להורות על השלמה הולמת של מהלכי החקירה – הוציא בג"ץ צו על תנאי המורה למדינה לנמק מדוע לא תבוטל ההחלטה לדחות את הערר על סגירת התיק במח"ש.

בעקבות הוצאת הצו, ביום 7.11.2021 הודיעה המדינה כי הוחלט לקבל את הערר ולהורות למח"ש לבצע פעולות חקירה נוספות "לשם מיצוי החקירה הפלילית", וכי נוכח זאת, דין העתירה להימחק.

ביום 19.12.2021, ובניגוד לעמדת המוקד, מחק בג"ץ את העתירה. בפסק הדין אשר נכתב על ידי המשנה לנשיאה השופט ניל הנדל, נקבע כי "יש להניח למשיבים למצות את הליכי החקירה", וכי לעותרים תעמוד האפשרות להגיש עתירה עדכנית ככל שיהיו להם השגות לגבי החלטה עתידית בתיק.

בית המשפט דחה אמנם את בקשת המוקד להתקנת נוהל בדיקה בשל אי מיצוי הליכים, אך האריך בדברים אודות התנהלותו הבעייתית של מח"ש. וכך נכתב, בין היתר, בפסק הדין: "ברי שיש לפעול לניכוש עשבים אלימים מערוגותיה של משטרת ישראל – ולהבטיח כי התארכותה של 'בדיקה ראשונית' חסרת שיניים לא תעניק חסינות לפוגעים";  על מח"ש מוטלת "חובה כפולה ומכופלת לערוך בדיקה ממצה ויסודית של חשדות לפלילים", ו"יש להקפיד יותר על ביצוע יסודי וזריז של חקירות כלפי לובשי מדים החשודים בניצול כוחם לרעה"; "... האיטיות עלולה לשלול את היכולת לרדת לחקר האמת". על המדינה הוטל תשלום הוצאות העותרים בסך 10,000 ש"ח.

המוקד ימשיך ללוות את הצעיר בעניין, וכבר פנה למח"ש לברר היכן עומד הטיפול המחודש בתיק.